här

´`·.·´`·.· ><((((º> ·.·´`·.· ><((((º> ·.·´`·.· ><((((º> ·.·´`·.·´`

....

Här kan du läsa om mina fiskeäventyr:

 

 

Min nya FiskeBlogg hittar du här:    Borins Fiske-Blogg >>

 

 

Rödingspimpel i Lobergstjärn, Karlsdal 2013-02-23:

 

Efter ett antal helger med jobb och förkylning som hindrat oss från att komma ut att fiska kom äntligen en dag som passade oss båda. Därför åkte vi upp till Karlsdal och Lobergstjärn för att se om Rödingen är på hugget eller ej. Enligt rapporter under veckan har det varit trögt men det är inget som hindrar oss sportfiskare, det gör att vi måste ta fram alla våra kunskaper för att lyckas.

 

Väl framme kom två äldre herrar från tjärnen som hade fiskat full kvot redan och klockan är inte mer än halvnio! Oj, tänkte vi, har det nu vänt så Rödingen är verkligen på hugget!

 

På med flytoverallerna och ut med fiskeprylarna så gick vi fram till hålen som dom två äldre herrarna fiskade från. Eftersom det är ganska grunt här inne i viken agnade jag på en mormyrska med maggot och Micke agnade på en räka på sin mormyrska. Efter någon minut drog det till i hans lina och upp kom en fin Röding. Någon minut senare fick jag min första samtidigt han fick sin andra.

 

Efter en knapp timme hade vi fått full kvot båda två med fina rödingar från 6 hg och upp till knappa kilot. Lite förundrade över en så snabb avverkad fiskedag så plockade vi ihop sakerna. Innan vi åkte hem tog vi morgon kaffet och smörgåsen som vi inte hade hunnit med för det otroliga fisket vi fick uppleva idag.

 

Så kan det vara när man vinterfiskar efter Röding, en dag helt dött i tjärnen, en annan dag kan det vara hyfsat med några hugg och någon fisk man får upp, eller som idag "otroligt" bra fiske!

 

 

 

 

Pimpelfiske i Lobergstjärn, Karlsdal 2013-01-05:

 

Återigen hade vi bestämt oss att pimpelfiska uppe vid Lobergstjärnen och se om Rödingarna är på hugget idag!

 

Jag kom fram strax före klockan åtta och det hade inte blivit riktigt ljust ännu men en bil var där före mig och det var fiskekompisen Börje och en till från Åsbro som också ville prova lyckan idag.  

Vi bestämde oss för att prova inne i viken där vi hade parkerat våra bilar, men det kändes väldigt tomt på fisk så vi gick en hundra meter till efter sjöns vänstra kant. Och snart anslöt också Tomas, Tommy och Micke med pojkarna till oss och nu täckte vi av en

större yta för att snabbare se vart Rödingen håller till idag.

 

Efer en kort stund fisk jag en Röding på halv kilot som såg ut att varit i ett tag för den var inte så tjock som nyisläppta kan vara.

Börjes kompis fick sedan två stycken efter varandra och sedan fick Tommy en fin Röding. Nu är vi på gång...

 

Det lugnade ner sig och vi bestämde oss att flytta oss lite längre bort efter samma sida. Men det var inte mycket bättre här, vi kände några småhugg men inte något större intresse för våra beten. En timme gick och jag gick ut mot en lite djupare del och kände lite småryck i linan några gånger. Bytte hål igen mot ett grundare ställe men gick sedan tillbaks mot det lite djupare hålet. Efter en stund ryckte det kraftigare i linan sedan drog det till rejält och jag gjorde ett mothugg varpå linan small av... Surt sa räven... Det kändes väldigt tungt vid mothugget så det måste varit något stort för gädda finns inte här bara Öring och Röding.

 

Senare på dagen fick Micke två fina Rödingar och Tomas fick också en och båda högg rejält så då hade alla fått fisk idag.

Nu blev klockan runt ettiden och vi avslutade dagen för vi ville ju hem och se junior-kronorna spela VM-final mot USA i ishockey!

Men vi fick en härlig dag med sol och nästan vindstilla och tillsammans med trevliga fiskekompisar!

 

OBS! Klicka på bild 4 från vänster får du se en fiske-film!

 

Skitfiske på er!

 

 

 

 

Pimpelpremiär i Lobergstjärn, Karlsdal 2012-12-22:

 

Äntligen blev denna vintersäsongs första pimpletur av och det blev i Lobergstjärn som det sätts i Röding under hela issäsongen.

Micke Alvarsson och jag stämde träff vid Mariebergs köpcenter utanför örebro så att vi kunde samåka upp till Karlsdal. Nu tänkte vi inte på att det är näst sista dagen före jul som folk kan julhandla för när vi kom tillbaks sen eftermiddag var det rätt mycke bilar i området.

 

När vi kom fram till Lobergstjärn var det några fiskare där redan och Tomas Elvstrand med familj kom också samtidigt med oss. Vi packade ur bilen och på med flytoverallerna och sedan ut på isen med stora förväntningar för en riktig spännande fiskedag.

 

Vi gick över på andra sidan som Micke kände på sig att det kunde vara ett bra område för Rödingen att cirkulera runt på idag. Som vanligt när man kommer fram till fiskeplatsen borrar man snabbt ett hål på med ett blänke på pimpelspöt och en räka som en aptitretare. Redan efter några minuter kände vi av några försiktiga ryck i linan men ingen ville riktig hugga.

 

En timme gick och Tomas hojtade till och fick upp en fin Röding, dagens första! En liten tid till gick och Micke bytte till sitt mormyrska spö och fick flera känningar av försiktiga fiskar men sedan drog det till och upp kom det en fin Röding. Nästan samma minut fick han en till när han snabbt hade bytt pimpelspö till blänke med blink, nu är han riktigt i stöten!

 

Och nu fick också Ulrika en fin Röding och dagen kunde inte börjat bättre för oss och än är den inte över.

 

Och en liten stund senare bytte jag till mitt mormyrska spöt och fyllde kroken med 6-7 stycken maggots. Redan efter en kort stund kände jag att någon var där och nafsade i betet och sedan kom det förlösande hugget och upp kom en fin Röding. Efter en snabb avkrokning åkte mormyrskan ner i hålet igen och en till Röding hugg ordentligt och denna var än mer livlig och ville inte gärna träffa mig. Men upp kom den och nu var det slut på maggoten på mormyrskan så på med nya och fortsätta att fiska.

 

Och precis när jag fått upp mina två var det Tomas tur att dra upp hans andra för dagen och lite senare fick Micke sin tredje. Men sedan infann sig lugnet för oss på isen och vi packade ihop vid tvåtiden och då hade vi hunnit med cirka 5 timmars fiske och vi började bli nöjda för denna gång...

 

En bra start för vinterfiskesäsongen och fler tillfällen lär det bli!

 

Skitfiske på er!

 

 

 

 

Flugfiske och P & T fiske i Fisklösen, Karlsdal 2012-11-17:

 

Äntligen lite flugfiske och nu åke jag upp till Karlsdals området och till Fisklösen som blivit populär i sommar, det är förresten första året den är öppen för ädelfiske. Jag hade stämt träff med Micke och Tommy där för dom ville också flugfiske lite och Micke hade två av sina grabbar med och sin chef. Tommy´s bröder var också med så vi blev ett stort gäng men nu var det bara Tommy och Micke som också flugfiskar.

 

Vi förflyttade oss till den ände på sjön där utloppet är vid dammluckorna för vi har sett att det finns några intressanta platser för flugfiske där. Micke och jag gick ut på ett gungfly för att få bättre plats med flugspö svingarna. Efter några minuter fick jag napp, inte så starkt så jag trodde det var en bättre abborre på flugan men när den kom närmare visade det sig vara en fin öring. (Bild 1)

 

Blåsten ökade i styrka och det blev tuffare förhållande för att få ut flugan så Micke gick bort på andra sidan för att prova men det var inga bra platser där. Jag rensade öringen och la in den i kylboxen och hittade då ett skeddrag som låg i gräset som var grön/gul med prickar och jag känner igen modellen för den tillverkas i Njutånger (grannbyn där jag kommer ifrån) och heter Dynamit.

Eftersom det blev blåsigt tänkte att jag kan väl prova draget och hämtade mitt kastspö och började kasta. Vid femte kastet hög det till ordentligt och en härlig fajt fick jag och efter håvning och vägning noterade jag att jag just fått en fin Regnbåge på 2,50 kilo på ett upphittat drag! (Bild 2)

 

Micke och hans grabbar fick några Regnbågar och hans chef Peter slog till med dagens största på 4,26 kilo, inte illa och det blev ett nytt fint personrekord.

 

Återigen en härlig fiskedag med vänner i Karlsdal...

 

OBS! - Klicka på bild 3 från vänster så får ni se en fiskefilm...

 

 

 

 

Put and take fiske i Fisklösen, Karlsdal 2012-10-07:

 

Liselotte och jag åkte upp till Fisklösen för en fiskedag tillsammans vilket jag sett fram emot under en längre tid. Väl framme så gjorde vi iordning fiskespöna med sänke, krok och powerbait och kastade ut dom för att sätta oss ner och vänta.

 

Efter en liten stund börjar mit spö att böja sig och efter en vild fajt fick vi upp en fin regnbåge på ca: 1,5 kilo.

 

Sedan bytte vi plats till vindskyddet som blev ledigt och kastade ut våra spön igen.

 

Men sedan tog Liselotte över dagen helt, hon fick 3 fina regnbågar med mästerlig drillnings taktik och jag blev håvmannen för dagen!

 

Vi fick en mycket trevlig dag tillsammans med bra väder och bra fiske och god korvgrillning ute i det fria!

 

 

 

 

Torrflugefiske i Fisklösen, Karlsdal 2012-08-17:

 

Nu var det två månader sedan man svingade flugspöt och abstinensen är hög, därför beslöt jag mig för att åka upp till Fisklösen vilken är en ny sjö hos Kilsbergens Sportfiske. Hade hört rapporter om att regnbågarna är som tokiga i torrflugor och då någon form av Caddis.

 

Väl framme så plockade jag fram mitt klass 6 spö och flytlina för nu skall man äntligen få ett riktigt torrflugefiske här i södra delarna av landet. Kvällen ser ut att bli riktigt trevlig, sol och varmt och lite blåst vilket passar nattsländekläckningen bra. Jag började med en Goddard Caddis som jag hört rykten av att fiskarna är mycket intresserad av. Efter 30 minuter bytte jag till en Rackelhane och vid första kastet högg det till men nu var jag tyvärr oförberedd och han inte med något mothugg så han spottade ut den igen. Blev lugnt igen provade Streaking Caddis men utan resultat även en stor S C i svart men lika illa.

 

Nu började tålamodet ta slut och då satte jag på min specialare som jag kallar för Villingsbergsskräcken som är en grön Streamer vilket oftast brukar levera fina fiskar. Och genast började jag känna att fiskar var på och nafsade, en del följde ända in och vände i sista sekunden innan jag lyfte upp flugan. Men efter några kast till fick jag ett våldsamt hugg och linan for ut från rullen och en blank fisk gjorde ett antal väldigt tjusiga hopp. Några rusningar till så gav han upp och jag fick in han i håven. En tjusig och kämpastark Regnbåge på 1,65 kg.

 

När fisken man fångar visar en sådan kämpaglöd är det roligt att flugfiska och med klass 6 spöt känns det ännu mera och ger fisken mer utrymme för sitt motstånd för att vilja ge mig segern. 

 

Tappade en hel del fiskar sedan några p.g.a. att jag inte var vaken och flera som bara nafsade eller följde med flugan för att sedan vända. Men en vacker solig kväll fick jag här vid detta nya fiskevatten och det ger mersmak att komma tillbaks. Okej höll nästan på att glömma den sista fisken jag fick, en liten gädda som hade svalt hela flugan men tafsen klarade sig som tur var men när jag drog lite i den efteråt gick den genast av.

 

Fisklösen                          Abbore på torrfluga  Regnbåge 1,65 kg             Gädda på streamer          Fisklösen

 

 

 

Havsöringsfiske i Enångersån 2012-07-18:

 

 

Havsöringsfiske i Enångersån under sommaren kan vara något helt otroligt roligt och spännande fiske. Men det är inte bara åka dit och hämta fisken, det skall vara en hög vattennivå som mycket regnande kan ge och man skall ha lite kunskap om ån så man vet vilka platser som är heta för tillfället och vilka beten som fungerar.

 

Nu fick jag ett SMS av min bror Ola att vattnet steg i ån och någon dag senare började han skicka MMS på bilder på hans fångster, den största på 3,6 kilo. Nu fick jag tålmodigt vänta eftersom vi hade planerat vår Norrlandstur om några dagar men rapporterna löd att vattennivån håller i sig.

 

Väl hemma gick det några dagar utan känning av någon större fisk men vi som är lite galna sportfiskare är det ju hoppet det sista man överger.

 

Onsdag kväll den 18 juli kom min bror Ola över och frågade om vi skulle åka ner till täckterna vid Staffans berget och prova höljorna där och det kan man inte annat än svara ja på. Kvällen var nästan vindstilla och temperaturen runt 15 grader (normalt för sommaren 2012) perfekt fiskekväll förutom myggen som också tyckte det var perfekt blodsugarkväll!

Väl framme så gick ola till första höljan vi kom fram till och jag gick lite ovanfö. När jag precis hade vevat in första kastet hörde jag det plaskade bra vid Ola och han drillade en fin havsöring på 3,0 kilo och 65 cm lång.

 

Jag gick då lite nedanför honom och provade men kastade bort ett drag i lövträden som hänger ut över ån men ger ett utmärkt skydd för dom skygga öringarna. Provade sedan ovanför honom igen efter jag tittat avundssjuk på hans fina havsöring.

 

Höljan var lite längre och mer öppen än dom andra på detta ställe och man kunde kasta ganska lång och fiska av ett större område. Efter några kast kom det förlösande hugget och att det var något stort på kände man direkt för det blir mer tung gung än det sprattlande som kilos öringen gör.

Fisken gjorde en hel del rusningar upp och nedför höljan och in i vegationen på åns båda sidor och man fick hjärtat i halsgropen några gånger för rädslan att linan skulle fastna i några grenar och brista. Men efter ett tag tröttnade den och Ola böjde sig ner och lyfte upp en fin havsöring som vägde 3,23 kilo och var 63 cm lång.

 

Några dagar senare fick jag en lite mindre på 0,95 kilo vid den mindre höljan hemma vid våra hus och efter den började åns vattennivå sjunka igen och havsörings fisket är slut för denna gång. Resultat efter en spännande fiskevecka i Enångersån, jag fick två stycken och Ola fick 5 stycken mellan 3,6 och till 1,0 kilo.

 

 

Havsöring 3,23 kg     + Ola´s på 3,0 kg                                 Havsöring 0,95 kg

 

 

 

Arbetsdag & Flugfiske, Kviddtjärn, 2012-06-02:

 

Återigen ett arbetspass och flugfiske i Kviddtjärn!

 

Micke´s röding                                     Min fina Regnbåge                        Ny brygga och spång

 

 

 

Flugfiske & Arbetsdag, Kviddtjärn, 2012-05-13:

 

Nu har turen kommit till Kviddtjärn i Karlsdal utanför Karlskoga att påbörja renovering av kastbryggor och spångar runt tjärnen. Vi Micke & jag gör bara jobb runt Kilsbergens Sportfiskets flugfisketjärnar, vilket räcker till att hålla oss sysselsatta i många år framöver. Men det är roligt att göra något nyttigt som våra flugfiskevänner uppskattar och även få vara ute i naturen med frisk luft och lite fysträning.

Men som sagt det är ju själva fisket som är vår morot och i första hand för mig är det flugfiske fast jag utövar dom flesta fiskegrenar som finns.

 

Idag började vi som brukligt med att stilla vårt fiskeintresse och denna dag bjuder på sol men blåsigt med kastvindar uppemot 16s/met vilket inte är flugfiskets bästa förhållander.

Därför provade jag min nyinköpta fluglina som är en "AIRFLO DEPT FINDER" med en flytdel WF men har en sjunkdel på 22 fot. Vilket gör att den har flytlinans fördel närmast land (sjunker inte och fastnar i grenar och dylikt) men sjunklinans fördel sista biten som snabbt kan komma ner på djupet när fisken gömmer sig där. Och just i Put and take vatten med Regnbåge & Öring är en sådan lina värdefull för dom brukar ganska ofta vilja gömma sig på djupen och då behöver man även veta vattnets djupkurvor (se vart djupen finns).

 

Linan var lite trixig i början att kasta med eftersom den upplevs lite tung och stel men den har ett otroligt skjut vilket gör att den är lätt att kasta långt med. Började fiska med en orange streamer med guldskalle på (Micke´s Specialare) men fastnade i botten och fick sätta på en ny och då valde jag en lite mindre orange streamer med ett plasthuvud. Det känns att den här linan jobbar på djupet för jag får bottenkontakt flertal gånger med grenbitar som följer med upp.

 

Efter liten stund så blir det stopp när jag matar in linan och i början står flugan still men snart får den liv och en fisk är på. Efter kort drillning kommer fin Regnbåge på 1,49 kilo upp. Flugan satt bergsäkert i svaljet på denna glupska firre.

 

Några minuter till får jag ett liknande stopp vid inhämningen av fluglinan och återigen börjar det röra på sig efter några sekunder och denna gång blir det lite mer fight. Även denna Regnbåge på 2,66 kilo satt säkert fast i flugan vilket kännetecknas av att dom är på hugget.

 

Lunch med korvgrillning efterföljdes av ett arbetspass och idag hann vi med två nya kastbryggor och påbörja av ny spång.

 

En härlig dag med flugfiskevänner återvände vi hemmåt för vila till morgondagens arbetsvecka!

 

Regnbåge 1,49kg              Nr 2 (den nedre) 2,66kg      Mickes största 2,79kg      Kastbrygga nr 1               

 

 

 

Fiskepremiär med den nya båten, 2012-05-01:

 

Äntligen en lucka i min kalender så vi fick prova min nya sportfiskebåt "Starcraft" som är en båttyp som är byggd för fiske i grunden. Märket kommer från USA och det är synd att dom nordiska länderna som är duktiga båtbyggare med gamla anor inte tittat åt det här hållet för den marknaden blir större och större. Linder är väl den som har försökt lite med sin Cath 445 men är inte i närhet till dom amerikanska modellerna.

 

Vi åkte därför till Tisaren för att se om båten motsvarar mina förväntningar som jag hade målat upp för mig. Min sambo Liselotte följde med som mentalt stöd den här vackra 1 maj dag.

 

Båten gled lätt av båtvagnen och ner i vattnet, sedan lastade vi ifiskeprylarna, och man har ju ett och annat som "måste" vara med, he he! Motorn (25 hk Suzuki 4t) startade lätt och den kom upp i planläge väldigt lätt vilket glädjer mig. Vi stannade till vid en liten vik där det är lite grundare men också en hel del sjögräs och vassruggar som gäddorna kan gömma sig i. Jag provade att stå och jerkfiska för att se om båten är så stadig som jag hoppats på och det är den, man kan stå efter långsidan utan problem.

 

Stolarna som är 2 stycken är mjuka och sköna ger en behaglig känsla efter en 6 timmars fiskedag som vi gjorde denna premiär tur, nu uteblev fiskefångsterna idag med endast några som följde efter men dom ville inte smaka på beterna utan bara nafsna lite.

 

Men vad gör det vi fick en helt underbar dag på sjön och jag är mycket nöjd med båten och kommer att få många roliga fisketillfällen med den framöver.

 

Förberedelse innan sjösättningen för första gången        Nöjd premiärtur fiskare       Också nöjd med dagen!

 

 

 

Flugfiske i Kviddtjärn & arbetsdag vid Trehörningen, 2012-04-22:

 

Nu skulle min riktiga flugfiskepremiär för året bli av för Påskdagens fiske blev inställt för mig p.g.a. att jag fick ryggskott, ja vi fiskare kan ju få sådant ibland och oftast blir det när man blir ledig. Micke, Tommy & jag åkte upp till Kviddtjärn för i vårt tycke är det den bästa av alla flugfisketjärnar.

 

När vi kom fram regnade det en hel del men vi plockade fram grejorna och regnkläder på och så vandrade vi över på andra sidan. Väl där så monterade vi ihop flugfiskespöna och på med en fluga som man tror på, jag startade med Mickes specialare en orange färgad streamer med lite guld i.

 

Lite ringrostig kände man sig i dom första kasten men dom blev längre och längre och jag varierade med att ta in flugan högt och låta den sjunka en del. Vid sjunde kastet och efter jag fått in halva linan blev det stopp, ungefär som när man drar flugan i en stock. Men efter några sekunder började det röra på sig och med tunga gung ville fisken bli fri min fluga. Efter en kamp i några minuter kom den in mot land så vi kunde håva den. En grann regnbåge på 2,35 kilo.

 

Nu var dagen räddad och regnet slutade också och vi fortsatte att fiska på samma stället ett tag till och efter ytterligare kast fick jag ett hugg som kändes lika som förra. Micke skulle samtidigt veva in och byta fluga när han ropar att han också har en på, dubbelhugg!

Min var en till fin regnbåge på 2,26 kilo men Micke fick en övervintrande öring på 1,2 kilo med hela och fina fenor, verkligen fin fisk.

 

Mitt på dagen hade vi bytt plats och då lossnade det för Tommy som fick en fin regbåge också och även Micke fick 2 stycken dryga 2 kilo.

 

Sedan blev det korvgrillning och förflyttning till Villingsberg och snickra spångar. Kälen var fortfarande kvar där så det blev lite tyngre jobb än vad vi hade väntat oss men vi fixade det och snyggt blev det. Nu får vi göra ett uppehåll i Trehörningen för vi har slut på material där och får forsätta vårat spång och kastbrygg arbete vid Kviddtjärn i stället för Kristian har kört dit material i vinter åt oss.

 

Medan Micke & jag snickrade passade Tommy på att dra upp två regnbågar till så hans kvot blev full.

 

En skön dag med blandade väder men nu är vi igång igen, passa er nu fiskar för nu är vi på hugget!

 

Regnbåge nr 1 - 2,35kg       Regnbåge nr 2 - 2,26kg     Mickes Öring - 1,2kg

 

 

 

Äntligen är flugfiskesäsongen igång, 2012-03-18:

 

Vi ville komma igång med vårt projekt med att byta ut spångarna vid Trehörningen i Villingsberg innan säsongen drar igång. Så Micke och jag drog upp tidigt på morgonen och "förståss" tog vi med oss flugspöna "utifall" det var någon öppning i istäcket.

 

När vi kom fram till Svarttjärnen ser vi en liten öppning vid en sida och självklart måste vi blöta några flugor i den öppningen. Men fiskarna var nu inte huggvilliga fast vi såg två stycken som var upp och vände men tyvärr gillade dom inte det vi bjöd på.

 

Efter någon timme och någon kaffekopp fortsatte vi till Trehörningen för att återuppta arbetet med att byta ut spångarna där mot friska istället för dom som ruttnat ut.

Arbetet blev tungt eftersom dom gamla bräderna var fastfrusna och vi hade inga verktyg med oss för att underlätta det arbetet.

 

Nu beslutade vi att inte spika fast dom nya bräderna när tjälen inte gått ur utan vill att det skall tina först så att bräderna lägger till sig rätta innan vi spikar dom.

 

Micke´s premiär-               Mina premiärkast              Gamla ruttna bräder       Micke slipar efter spikkörning   Rast, vila och grillning!

 

 

 

Fiske och arbetsdag i Villingsberg, 2011-11-06:

 

Nästa etapp i vårt jobb med att göra nya kastbryggor vid Trehörningen i Villingsberg fortsatte idag men dagen startade vi med att flugfiska i Svarttjärnen.

Fisket var rätt så trögt fast vi fick 3 regnbågar och tappade några till men dom var verkligen pigga och kämpade tappert så det var riktigt fina fajter vid drillningen av dem. Enligt rapporter från andra fiskare var det ingen som riktigt hade fått till det idag så vårt resultat med 3 fiskar för en halvdags fiske var nog rätt så bra ändå.

 

Efter lunchtid så åkte vi vidare till Trehörningen för att göra iordning 2 kastbryggor till och utan att skryta blev resultatet bra

efter vårt jobb.

 

Regnbåge 2,2kg                  Regnbåge 1,82kg                 Regnbåge 2,0kg          Material för kastbryggor       Micke fixar det sista

 

 

 

Arbetsdag och fiske i Villingsberg, 2011-10-23:

 

Idag var det dags för oss att renovera några kastbryggor i Trehörningen, Villingsberg som har börjat sjunka och vittra sönder. Vi anländer vid åtta-tiden på söndagsmorgonen till Villingsberg precis när det hade ljusnat.

 

Micke & Tommy har hållt på med det här flera år så arbetet gick smidigt men planken som har legat i regnet i en månad hade nu blivit betydligt tyngre mot när vi lastade av dom från Christans lastbil.

 

Det blir fint runt tjärnarna när dom får nya kastbryggor och spångar runt om och man slipper gå ner i ett myrhål.

 

Eftermiddagen var det fiskedags och Mickes son Marcus kom upp med hans kompis så vi åte till en annan av Villingsbergs tjärnar för att spinnfiska och även flugfiska.

 

Åter en fin dag i Villingsbergs sportfiskeområde och relativ varm dag fast det är i slutet av oktober!

 

 

 

 

Flugfiske i Bastkulltjärn & Kviddtjärn, Karlsdal 2011-10-08:

 

En fiskedag som jag sent kommer att glömma...

 

Den här dagen har jag sett fram emot under ett tag för man har nu släppt i större avelsfisk i tjärnarna. Som inbiten fiskare och framför allt flugfiskare,  ser jag fram emot dagen med spänning. Micke Alvarzzon och jag bestämde oss att kliva upp tidigt för att börja i Bastkulltjärn när solen går upp.  Väckarklockan vaknade till liv vid klockan 03:50 och pigg som en mört hoppade jag upp ur sängen. Perkulatorn var förberedd med kaffe, grillkorven i frysen och smörgåsarna låg i kylskåpet färdiga för avresa.

 

När vi kom fram till Bastkulltjärn var det fortfarande mörkt så vi väntade några minuter i bilen innan vi begav oss ut till kastbryggorna. Det vakade lite här och där och ibland hördes det tyngre plask, så nog finns det stor fisk här och spänningen höjdes hos oss.

Efter en knapp timmes fiskande fick Micke ett rejält hugg och han kände direkt att nu är det någon större fisk på. Ett antal rusningar och oviljan att låta sig bli håvad fick  han äntligen upp den. Efter den sedvanliga vägningen blev lyckan stor då det resulterade i en fin Regnbåge på 4,91 kilo. (Bild 1)

Vilken bra start på flugfiske dagen!

 

Sedan kom lugnet med några få känningar men ingen som fastnade så vi bytte fiskeplats till den soliga sidan vid ett vindskydd och tog en kaffepaus. Stärkt av fickapausen fortsatte vi fisket och jag bytte fluga till min gröna Villingsbergsskräcken och kände några småryck i linan men inget mer. Till slut kändes det som om flugan fastnade i en av de näckrosor som fanns utanför min kastbrygga,  men när jag började dra lite mer i linan fick den plötsligt liv och drog iväg utåt i tjärnen.  Jag blev glad över att nu ha fått min första fisk idag. En fint sprattlande regnbåge på 1,39 kg och som normalt är dom i den storleken mer ettrig vid fajten vilket är underhållande för oss sportfiskare. (Bild 2)

 

Mitt på dagen tyckte Micke att vi åker till Kviddtjärn för att se om det är bättre fart på fiskarna där,  enligt hans erfarenhet brukar det vara så. Vid Kviddtjärn var det ganska mycket folk men tjärnen är mycket större, vilket ger fiskarna en frizon i mitten vilke gör att de blir lugnare.

Först så träffade vi Börje Toresson som höll på drilla en fin 2 kilos regnbåge och han hade haft ett lyckat fiske idag. Det är alltid lika roligt att prata fiske med likasinnade. Vi fortsatte till andra sidan och fiskade av den ett tag utan resultat och då  bestämde vi oss för att grilla korv och vila en stund.

 

Mätta och med nya krafter gick vi lite längre bort där det var mindre folk som fiskade och efter liten stund fick Micke en fin Regbåge på sin fovorit fluga för Karlsdals området. Några kast senare var det en fisk som tog hans fluga och den var nog en större bit.  Han satte på en liknande fluga i samma färg men efter flera kast ville de inte smaka på den flugan, de verkar kräsna!  Micke gick till ryggsäckarna som var kvar vid grillplatsen och hämtade flugasken med hans orange specialfluga i och bytte till den. Som ett perfekt trollerinummer högg det en regbåge på den flugan igen, snacka om att kommit på den rätta koden när han har provat sig fram vid flugbindningsstädet. Härligt Micke! (Bild 3)

 

Blåsten var här starkare och jag som vänsterhandskastare fungerade det inte så bra för. Flugan och linan ville angripa mig hela tiden så vi gick tillbaks i den lugnare norra delen av tjärnen och nu hade flera gått hem så det var inte så trångt här. Jag ställde mig på en kastbrygga mellan Börje och Hans klinga och provade lyckan och efter några kast när flugan precis hade landat i vattnet och jag skulle börja mata in linan var det tvärstopp. Först tänkte jag att här kan man väl inte fastna i något! Men sedan vaknade det till liv och linan matades ut i ca: 75-80 meter och där ute såg man en bumling som gjorde 2-3 rejäla hopp och då förstod jag att mitt p.b. ryker så det står härliga till. Efter första rusningen lugnat sig kan jag börja mata in lina men sedan tjuter det till i rullen igen och han drar ut mycket av min backinglina men som tur är la jag på ny lina denna vecka och backinglinan var hela 85 meter + fluglinan 27 meter vilket behövdes nu. Jag pressar honom rätt så hårt för är han är kvar, och flugan verkar sitta rätt så bra. Ett tag ställer han sig på botten och vill inte röra på sig men sedan börjar han mjukna lite och efter ytterligare ett antal minuter och några till mindre rusningar är han trött och klar för att håvas.

Det blev ett fint personrekord för Regnbåge på 5,49 kilo. (Bild 4)

 

Innan vi åkte hem satte vi oss vid klippstenarna i solnedgången för att prata lite fiskehistorier med Hans & Ove. Det började nu vaka rätt så mycket utanför oss, Hans provade sin special nymf och efter ett kast precis vid ett vak och en snabb inmatning av linan kom ett explosions liknande hugg av en regnbåge som var verkligen pigg.  Den hoppade och stred som en vilde. Regnbågen väger ca: 1,5kg men alla fenor är hela och hela fisken är verkligen fin kan man räkna ut att han har varit i ett tag och fått en god kondition. (Bild 5)

 

Tack Micke för din specialfluga och sällskap och till våra nya fiskevänner Börje Toresson, Hans Klinga & Ove för en stämningsfull avslutning av dagens fiskeäventyr till solnedgången vid Kviddtjärn!

 

Klicka på bild 3 från vänster och se en film när Micke drillar en regnbåge i Kviddtjärn!

 

 

 

 

Flugfiske & arbetspass i Trehörningen, Villingsberg 2011-09-24:

 

Micke, Tommy och jag hade bestämmt oss för att göra ett arbetspass i Trehörningen i dag och samtidigt fiska lite grann. Micke hade gjort upp med Christian som har Kilsbergens sportfiske att han skulle kör dit plank som vi skall använda till att göra kastbryggor och landgångar av.

 

När jag kom upp vid halvsjutiden var det en kall morgon som tog emot mig, +1 grad men en stilfull morgon fick vi idag. Strax efteråt kom Micke & Tommy så vi spred ut oss och provade lite olika flugor för att se vad fiskarna gillar idag. Fisket var trögt och med lite småvak här och där som syntes men ingen fick någon fisk som ville ha våra flugor.

 

Vid halvtiotiden kom Christian med virket så vi avslutade fisket för ett tag och lastade av plankorna.

 

Vi återupptog fisket genast och fiskade av den södra skuggiga sidan och under tiden ser vi att några får fisk lite längre bort på vår sida. Jag har nu på den sedvanliga flugan för mig här "Villingsbergsskräcken" en grön streamer. Och efter en timmes fiskande får jag ett hugg och som visar sig vara en regnbåge och efter några kortare rusningar mjuknar den och Micke landar den säkert i håven. Det blev en fin regnbåge på 1,24 kilo.

 

Nu hade vi blivit hungrig och gick tillbaks till bilarna och tände upp en brasa vid grillplatsen som finns där vid parkeringen och grillade några korvar och kokade kaffe till den som vi avnjöt i sitt fullo. Efter maten väntade dom här plankorna på oss som vi nu bar ner till tjärnen och en liten bit bort för att senare göra klart jobbet.

Klockan hade hunnit bli tre när vi blev klar och jag hade redan bestämt mig före för att åka hem lite tidigare idag och vände kosan hemmåt igen men Micke & Tommy ville fiska ett tag till.

 

Fick sedan några MMS från dom under kvällen och fisket blev bättre som synes och Micke fick 2 Regnbågar på 1,41 resp. 2,72 kilo. Synd att man inte var kvar och kanske fått någon/några till. Dom här nappade på orange färgad fluga vilket jag inte själv fått något på här, ännu.

 

Men slutligen måste jag säja att vi har haft en underbar dag här med Micke Tommy och det bästa av allt är att det kommer flera till senare.

 

 

 

 

Flugfiske i Kviddtjärn, Karlskoga 2011-09-03:

 

Åkte upp till Kviddtjärn som ligger lite utanför Karlskoga för flugfiske med Micke & Tommy för att få en avkopplande dag ute i naturen.

 

Fisket började trögt, fisk vakade en bit ut i tjärnen och vi fick inget i början av dagen varken på torrfluga, streamer eller någon annan fluga.

Men efter några kaffekoppar och lite diskussion om hur vi skulle lura fiskarna fick Micke och jag dubbelhugg på en sk. "hjorthårskorv" som fiskas med sjunklina. Resultat 2 fina regnbågar (bild 1 & bild 3), se prickarna på regnbågen i bild 3, tydliga och gott om fina prickar vilket den får när den varit i en tid.

 

Sedan fick Tommy 2 fina regnbågar och Micke 2 till men sedan kom lugnet igen med växlande helt vindstilla med mindre korta bris perioder.

 

Senare på eftermiddagen började fiskarna vaka närmare land och då pratar vi om några meter från land. Det var inte jättehopp men det var något dom åt precis i ytfilmen eller strax därunder. Kan kanske vara fjädermygglarver som kläcktes under denna period för dom var helt ointresserade av alla de olika slags torrflugor som vi presenterade för dom. Det är i dessa situationer man kan bli galen man provar allt möjligt, olika flugor, precisa kast med fina presentationer men dom tar något så nära som någon decimeter från våra flugor.

Hjälp vad gör man!

 

Men avslutningsvis har vi haft en underbar dag med bra fiskeväder och fått några fiskar också så man skall inte klaga!

 

 

 

 

Flugfiske vid Björkliden i Laisälven, Arjeplog 2011-08-14-16:

 

Äntligen blir det av igen, några dagars flugfiske i Laisälven och vid Björklidens Fiske-Camp som i min mening håller en av Svergies bästa bestånd av Harr och då menar jag både mängden och storleken av den. Öringen håller också en hög klass. Upp till 2 kilo går det att få men de större är mer svårflörtade och antalet är inte heller så många.

Jag åkte själv från Umeå eftersom jag jobbat på Nolia mässan denna vecka och min bror och hans familj startade från Enånger i morse, liksom hans svåger Anders och hans sambo Susanne.

 

Väderrapporterna har inte lovat oss något bra väder och som vanligt hoppas man att metrologerna har fel och vi får sol, varmt och närmast så vindstilla man kan komma så att nattsländekläckningarna kommer igång.

När vi anlänt efter några timmars bilkörning och fixat fiskekorten och burit in all packning i stugan så gjorde vi iordning fiskespöna och gick iväg förväntansfulla och spända om och hur fisket kommer att bli dessa dagar.

 

Min bror Ola,  som förresten har varit hit långt över tio gånger och känner väl till sträckan som Björklidens Fiske-Camp innehar, vilket gjorde att vi provade en bra bit upp och Thomas och jag följde pliktsamt med. När vi kom fram var vi ganska svettiga eftersom vadarbyxor är rätt så täta blev vi ganska varma i dom denna fina augustikväll. Efter någon minuts återhämtning så fick man ut en flugan och som vanligt börjar man här med den  klassiska grön/svarta superpuppan som alltid har gett oss mycket fisk i Laisälven.

 

När linan sträcktes ut vid första kastet och jag skulle börja mata hem linan blev det stumt! Efter några sekunder fick linan liv och drog ut i forsen där den stannade igen och det är ett typiskt mönster för en harr. De ställer sig gärna i forsen och spretar ut sin stora ryggfena för att göra det svårt för oss fiskare. Men med lite högre press fick jag den att börja röra sig igen, för man vill drilla den så snabbt som möjligt så att fisken inte blir helt utpumpad efter en fajt och inte klarar av en återutsättning. När den sedan börjar närma sig land ser jag att den är över de 40cm som är minigränsen för den enda man får ta upp per dag och jag ropar till Thomas att han kan ta håven och han håvar upp den galant.

Efter mätning ser vi att den mäter hela 48cm och ser tjock och fin ut så jag sparar den.  Ett kast och en superfin harr är inte dåligt och det här lovar mer (bild 1 från vänster).

 

Straxt efter får min bror Ola  också en över 40cm i sin speciella hölja som han har som sin favorit plats och som har gett honom många fina fiskar genom åren. Strax därefter blir det Thomas tur att kämpa med en större Harr och när den skall håvas vill jag återgälla med att håva den åt honom. Harren var lite bångstyrig och när jag skulle håva den så dyk den lite så jag fick ta till båda händerna för att få fart på håven och fånga den vilket jag lyckades med (bild 2). MEN problemet var att jag höll min mobiltelefon i den högra handen och den följde med en sväng under vattnet vilket inte var så bra. Efter isärplockning och torkning på ryggsäcken i några timmar så provade jag den igen och den fungerade! Vad lycklig jag blev för annars hade alla mina bilder blivit förstörda.

 

Nästa dag på förmiddagen gick jag, Anders & Susanne söder om stugorna för att pröva lyckan. Lite trögt i början med mindre harrar men lite längre ner på sträckan fick Anders en fin harr, ca: 45 cm. Efter några kast till högg det till rejält för honom igen och denna gång var det en fin öring på dryga kilot som lät sig luras av en wobbler (bild 3).

 

Tisdagen började med regn och enligt prognosen skall det fortsätta så hela dagen.  Det stoppade inte Anders och mig, med regnkläder på begav vi oss mot den nedre gränsen för att fiska oss uppåt. En av dom första platserna vi provade på så högg det till ordentligt på den välbeprövade grön/svarta superpuppan och efter en kort hård fajt mättes Harren till ca: 45 cm som sedan snabbt återfick friheten efter den sedvanliga fotograferingen (bild 4).

 

 

 

 

Gäddfiske i Igeltjärn, Enånger 2011-07-19:

 

Min bror Ola ville till myren vid Igeltjärn och kolla efter hjortron och när vi ändå är där tyckte vi att det är lika bra att ta med fiskespöna för det är troligtvis väldigt få som går dit och fiskar. Hjortronen var få, några blötgubbar hittade vi men ingen mängd som var värt att plocka med hem, därför började vi fiska lite.

 

Med lågt fiske påverkan i denna tjärn borde det vara ganska huggvilliga gäddor här och en enkel match för oss! Det började lite trögt men efter ett litet tag får Ola en liten gäddsnipa, sedan vi fortsätter runt tjärnen åt var sitt håll.

 

När jag fiskat av en bit på min sida och bytt till en Myran Wipp spinnare känner jag något som stöter till på spinnaren och när jag gör ett snabbt vevstopp och sedan fortsätter att veva hugger gäddan till ordentligt. Den stretar emot bra och verkar ha en bra kondition men ger till slut upp och efter en snabb kroklossning, måttagning (ca: 60 cm) och det sedvanliga kortet fick den simma iväg igen.

 

När jag senare måste passera en liten bäck och som jag inte trodde var så djup, tänk vad fel jag hade, höger stöveln fick ingen bottenkontakt i myrdiket och det resulterade med ett blött byxkben som resultat.

 

När vi sedan sammanstrålade på andra sidan berättade Ola att han fått två mindre gäddor till och en abborre så vi bestämmer oss för att kasta några kast till innan vi ger oss. När Ola nästan hunnit vevat in sin Kingspinnare till land tar det tvärstopp och sedan dras lina ut från spolen så något bottennapp är det inte. Efter några rusningar syns en rätt hygglig gädda bryta vattenspegeln för denna lilla tjärn och den har svalt hela spinnaren och min bror har inte heller någon tafs så han får ta det försiktigt med den sista drillningen.

Väl uppe på land får vi loss spinnaren enkelt med kroklossaren och mäter upp den till ca: 75 cm och tar en bild innan den får simma iväg igen.

 

Vi kom hem utan hjortron men med ett fiskeäventyr rikare att lägga till i historieböckerna!

 

 

 

 

Långdragsfiske i Hälsen, Enånger 2011-07-17:

 

Nu när vi äntligen har semester åkte vi upp till min hemtrakt och föräldragården i Enånger för lite avkoppling och lite fiskeäventyr i de vattnen där fiskeintresset startade en gång i tiden.

 

Vädret skulle bli växlande molninghet idag men inget regn, så bada kunde vi glömma, men det var ett perfekt fiskeväder. Så vi bestämde  oss för att prova lyckan i Hälsen som har ett naturligt bestånd av Öring och Fjällröding men även storvuxen abborre med vikter över 2 kilo som inte är ovanligt.

Det var naturligtvis Röding & Öring som intresserade oss för att prova roddfiske med långdrag som är en vanlig fiskemetod under sommaren här.

 

När vi kommit ut en bit och skulle precis svänga in i sundet mellan sjödelarna började mitt spö mata ut lina och med ett litet mothugg känner jag att det är troligen en öring på, för den sprattlar verkligen livligt. Med två höga hopp och några rusningar så landar Liselotte den fint i håven och det var en fin öring på 37 cm.

 

Efter fikat ror vi i den mindre delen med några hugg men det släpper ganska snart, vet inte om det var dåliga mothugg eller en svårflörtad Röding som inte var på hugget! Men när vi återigen passerar sundet och precis kommit igenom det får Liselotte ett rejält hugg och någonting kämpar emot men tills slut vinner Liselotte kampen och en fin Abborre håvas in.

 

Sedan tilltar vinden och huggen uteblir resten av dagen men vi har fått en fin dag på Hälsen och fått två fina fiskar och är mer än nöjda med dagen.

 

 

 

 

Flugfiske i Villingsberg, 2011-05-21:

 

Ville prova flugfiske grejorna för första gången i år på riktigt (kastade lite grann i Enångersån i mitten av april) åkte därför upp till Villingsberg och Trehörnings tjärnen.

Jag bestämde mig kvällen före att åka tidigt dels brukar fisket var bra på morgonen men dom hade lovat kraftig blåst med starka vindbyar upp emot 15-20 sek/m och blir det så är det en fördel att börja fiska innan den värsta vinden kommer.

 

Klev ur bilen kl. 05:55 brevid Trehörningen och ser ut att vara först här och kan välja ställe vilket kan ha sin fördel för man har märkt att vissa platser ger mer fisk än andra. Annars är Regnbågen känd för att cirkulera runt och det är bara att vänta ut den och hoppas att just min fluga faller den i smaken. Men jag har inte varit länge vid tjärnen förrän det dyker upp några till morgonpigga flugfiskare och några av dom får en fisk ganska snart.

 

Efter nästan 2 timmars fiske hugger det på min fluga också och efter några rusningar och intrasslad i en gren som låg in till kanten kunde jag håva en fin regnbåge på runt kilot. Dagen är räddad och självförtroende gått upp igen att man ínte är så tokig sportfiskare nu kan jag bara njuta av resten av dagen.

 

Som lovat kom dom starkare vindarna vid nio-tiden och som ett trollspö blev fiskarna ointresserade av våra flugor, jag provade lite olika och jag bytte även till sjunklina men inget verkade intressera dom. Så det blev inget mer fisk för mig och jag gav upp vid tre-tiden men hade fått en fin dag igen här uppe i Villingsbergs fiskeområde.

 

 

 

 

Gäddfiske i Tisaren, 2011-05-14:

 

Har fått en aggresiv abstinent besvär p.g.a. att jag inte kommit iväg och fiskat på några veckor men nu har jag en "hel" ledig helg och kände att jag ville iväg med min lilla aluminium båt till Tisaren för att prova lite gäddfiske idag lördag.

 

Solig dag med byig vind och enligt månens position är det en skitdag för fiske men det spelar ingen roll jag skall bara iväg och få utlopp för mitt fiskebegär. Väl ute på sjön började jag med att köra lite trolling med elmotorn och se hur min nya jätte wobbler "Creek chub" fungerar (se den vänstra bilden), min Westins jätte blev plötsligt liten. Creek chub wobblern behöver lite högre hastighet annars blev den kvar i ytan eftersom den är flytande. Men idag var inte monster gäddorna sugen på den så jag övergick till att jerk fiska.

 

Efter några kast med en orange Salmo Slider kom en monstergädda upp från djupet och tog min jerkbait och drog ner den till botten och stannade där. Det kändes som att jag fått på en timmerstock men eftersom jag blev förstummad när den högg gjorde jag inget riktigt mothugg så den klev av efter ett litet tag, skit! Storleken på den låg någonstans mellan 5-10 kilo beroende om den har hunnit ätit upp sig efter leken.

Se märkerna efter tänderna på min jerkbait (bild 2 från vänster)!

 

Senare när jag var på väg till ett ny plats så trollade jag lite slött någon meter bakom båten i ytskiktet eftersom jag samtidigt pratade i mobilen.

Plötsligt högg en gädda med ett rejält hopp alldeles bakom mig och hjärtat hoppade också frivolter som turligt nog var inte bromsen så hårt åtdragen så den drog ut lite lina i första rusningen och jag hann samla mig och be att få ringa upp personen jag pratade med. Den gav sedan upp ganska enkelt och var inte så välgödd med en vikt på troligen över 2 kilo i normal kondition men är väl en lekgädda som inte hunnit ätit upp sig än.

 

Wobblern som jag använde var en Zalt Zam i Vättern special färg men jag vill kalla den för Tisaren special färg också för den har skördat många roliga fiske minnen från Tisaren.

 

 

 

 

Öringsfiske i Enångersån, 2011-04-16:

 

Detta veckoslut jobbade jag på maskinvisning i Bollnäs inte långt ifrån mina hemtrakter och då planerade man in en liten fisketur i Enångersån. När isen går i ån på våren vandrar havsöringen upp i ån men det bästa fisket är i mynningen där brukar man få både nyuppstigna och övervintrare och dom sistnämnda låter man alltid gå tillbaks för dom är ingen smakupplevelse även om dom håller måttet. 

 

Min bror Ola och hans pojk Thomas och jag for ner till mynningen denna vackra och otroligt varma lördagskväll för att se om dom är på hugget. Vi fiskade med spinnare och skeddrag och lämnade flugspöna hemma.

Nu var vi inte ensamma med våran tanke var vi ville tillbringa denna kväll för det var cirka 8-10 personer till som utnjyttade lördagskvällen med ett spännande fiske här.

 

Vattenflödet är väl lite mer i år mot dom senaste mycket på grund av en vinter med mycket snö och en snabb avtining av snön. 

 

Efter en trög början av kvällen högg det en stationär öring på cirka 0,8-1 kg på mitt skeddrag (blå/silver sputnik) en kort drilling och en varsam avkrokning och den obliatoriska bilden fick den friheten åter för att växa till sig.

 

En trevlig avslutning på lördagskvällen!

 

 

 

 

Havsfiske på Kanarieöarna, 2011-02-17:

 

Eftersom man har ett så bra jobb och vi var på Kanarieöarna och ön Cran Canaria med våra återförsäljare på sälj- & produktutbildning och fick en dag ledigt kom en lustig tanke på att man kanske kan ta en fisketur när man ändå har en dag över.

 

Sagt och gjort Johan och jag knallade över till Puerto Rico en eftermiddag för att se om det gick att hyra en båt för morgondagen och det gick bra så vi abbonerade en båt för oss.

 

Fisket här är nu inte på topp under februari månad som är deras "värsta" vintermånad med 20 plusgrader i vattnet som anses vara kallt av dom. Men någonting skall vi väl lyckas lura upp, men det viktigaste är som alltid att få uppleva ett fiskeäventyr med vänner.

 

Vi begav oss ut vid nio tiden och vi körde cirka en timme innan vi kom fram mot det stället där vår kapten hade planerat in för vårat fiske idag.

Våra fiskeredskap var Daiwa haspelrullar modell större med lättare havsfiskespön som man satte på en blyvikt på några hekto och 2 krokar med agn av fisk, liknade makrill.

 

Efter en halvtimme när jag vevade upp för att vi skulle byte plats kände jag ett litet motstånd men ack så litet för djupet vi fiskade på var nästan 100 meter. Upp kom en liten snapper på några hekto som dom sparade i sumpen.

 

När vi varit ett litet tag på nästa ställe så krokade kapten på ett till spö som man fiskade cirka 30-40 meter ovanför botten med en vanlig ballong som flöte. Några minuter senare böjde sig det spöt ganska rejält och jag fick turen att drilla fisken som visade sig vara en Barracuda och inte av den största sorten men cirka 1,5 kg.

 

Senare under dagen fick även Per och Lars några Snappers till men dom stora stimmen uteblev idag men en trevlig dag med vänner på havet och ett spö i handen är aldrig fel.

 

     

 

 

Pimpelfiske i Sörämten i Villingsberg, 2011-02-06:

 

Efter några intensiva arbetsveckor stegrade sig mitt sug efter ett fiskeäventyr och jag kollade in väderprognosen och idag söndag skall det bli sol och plusgrader och lite vind. Låter som en straffspark och åka ut på en is och fiska med dom förutsättningarna.

 

Därför klev jag upp lite tidigare på morgonen och gjorde iordning kaffe i en termos och lite smörgåsar och en liten snutt renkorv för om man blir sugen under fiskedagen.

 

Väl framme vid Sörämten hade en hel del fiskare redan borrat ett hål i isen och satt i gång och pimplat. Jag vandrade bort till mitt drömställe från påskhelgen i fjol där jag hade lyckat fiske (se längre ner i denna dagbok) och provade lyckan. Men efter ett antal timmar och borrade hål med endast lite ryck i linan och uppäten räka gick jag till södra delen av sjön.

 

När jag kom dit fanns det några hål från någan som varit här tidigare under dagen och därför provdade jag i dom först med samma resultat som tidigare, endast småryck och en uppäten räka.

 

Då bestämde jag mig för att byta ut myrmorskan under blinkpirken mot en vanlig metkrok. Därefter gick iväg ungefär 10 meter från dom andra hålen och borrade ett nytt och provade om denna ändring skulle ge resultat. Ganska snabbt var det någon där igen men blev omedelbart lugnt och när jag halade upp pirken så var räkan borta igen. På med en ny räka och hala ner pirken igen för att se om det kanske går denna gång. Ja fisken är kvar och den är där och nappar lite men rätt som det var så drog det till lite mer och nu fastnade den på kroken. Upp kom en liten men fin Svensk Röding på halvkilot med den typiska orang färgade buken.

 

Efter en liten stund bytte jag till ett nytt hål där det var lite grundare och fick en till i samma storlek här men en Kanada Röding.

 

Vid tretiden funderade jag på att åka hemmåt men borrade ett till hål ganska nära land men det var rätt så djupt här. Kände några småryck och fick byta till en ny räka 2-3 gånger och vid olika djup. Men efter ett litet tag satt den på kroken och jag trodde nog denna skulle vara större än dom andra eftersom den var så försiktig. Men döm om min förvåning när den var minst!

 

Men jag har haft en alldeles underbar dag med strålande sol och flera plusgrader och lätt vind, rena vårvädret för en norrlänning!

 

Skitfiske på er!

 

 

 

 

Pimpelfiske i Ysen (Enånger), 2010-12-31:

 

Min plan under vistelsen i mina hemtrakter var att åka upp till Ysen och pimpla lite efter Regnbåge men mycket snöande och jobb i mellandagarna har gjort det omöjligt för mig att åka dit förrän idag på Nyårsaftonen.

 

Väder prognoserna har lovat endast 5-6 minus grader och lite sol men det skulle blåsa lite men det avskräcker en inte att prova lyckan.

 

På vägen upp höll jag på köra på en Tjädertupp som letade grus på vägen för sin matsmältnings skull, och jag fick stopp på bilen endast en meter ifrån honom och då lyfte han lite irriterad över att jag kom och störde honom.

 

Snödjupet mellan bilen och tjärnen var en bra bit över metern och är det tur att det är en relativ kort bit ner, för väl ute på isen var snödjupet endast nogra decimeter. Isen idag var en så kallad dubbelis, ca: 1 dm is, 1 dm vatten och sedan kom kärnisen som är ungefär 2 dm.

 

Jag började på mitt special ställe som brukar gå att få fisk på men den vassrugg som jag brukade sitta vid hittade jag inte och inget napp kände jag inne vid det grundare partiet. Gick ut en bit på ca: 4 meters djup för att se om det kan vara bättre här.

 

Efter ca: 15 minuter sög de till i linan och jag gjorde ett mothugg och fisken sitter på kroken men frågan är som vanligt, vad är det,

hur stor är den?

I början verkade det inte vara så stor firre på men efter några minuter drillning upp mot hålet och sedan tillbaks mot botten så började jag förstå att det nog är en större fisk och då bör det vara en Regnbåge. När jag första gången fick upp den vid hålet såg en relativ bred sida när han vände och det är en Regnbåge och troligen över kilot. Nu verkade han vakna till ordentlig och drar ut en hel del lina som jag varje gång matar in lätt när han slutar sin rusning. När jag äntiligen får upp han till hålet och han håller sig lugn försöker jag lyfta upp honom, men just då lossnar han med lite mindre än halva kroppen ovanför vattenytan. Jag kastar mig ner mot hålet och får lyckligsvis tag i honom i vattnet och kan kasta upp honom på isen precis innan han gled tillbaks genom hålet.

 

Det var en präktig Regnbåge på 1,6 kilo och knappt 50 centimeter lång.

 

En härlig upplevelse att lägga till i min samling och få vara ute en sådan dag på isen med pimpelspö och kaffe med dopp är rena lyxen.

 

 

 

 

Pimpelfiske i Sörämten (Villingsberg), 2010-12-12:

 

Fiskesuget blev högt så jag fick en dag över och åkte upp till Villingsbergs sportfiske område och Sörämten som innehåller Röding och Regnbåge. Morgonen var kall cirka minus 16 i solen när jag kom upp men nu skall det fiskas och då finns det inget dåligt väder bara dåliga kläder som ett välkänt gammalt ordspråk lyder.

 

Började först längst bort på den västra sidan, satte på ett vanligt hederligt rödingblänke med en räka på.  Efter en stund fick jag några småryck i pimpelspöt men inga riktiga hugg. Provade senare med mormyrska för att se om det skulle fungera men samma sak, kände några småryck i pimpelspöt men inget riktigt hugg.

 

Provade att förflytta mig till andra ställen på sjön men denna dag verkade fiskarna inte vara riktigt på hugget så jag fick gå tomhänt hem. Men det kommer fler tillfällen senare och då skall dom tas.

 

 

 

Fiske i Nyköpings skärgården, 2010-10-28:

 

Jag och min Fiskekompis från Ilsbo (Björn Ingvald) i Hälsingland bestämde oss att prova fisket i Nyköpings skärgården efter ELMIA mässan som vi båda jobbade på.  Björn som är född och uppväxt i Nyköping har många fiske minnen från detta område som lär innehålla en hel del fina Gösar och Gäddor...

 

Vi la ut strax efter klockan 08:00 vid soluppgången och det kändes som att vi skall få en helt fantastisk dag ute på havets böljande blå vatten.

 

Vi stannade till vid en plats som Björn har haft väldigt bra Gösfiske under höstarna när han bodde här men vi provade alla metoder, jigg, vertikal, skedrag och wobbler men ingen antydning till att det skulle finnas huggvilliga fiskar här idag.

 

Efermiddagen åkte vi in till hamnbassängen för att prova dom säkra korten med att fånga några gäddor som brukar finnas här, men denna dag var inte vår dag. Jag kände en hel del småryck i min wobbler men inget rejält hugg så jag ryckte till ordentligt en gång och då fick jag upp firren som var en ynklig löja och det blev det enda vi fick idag.

 

Men vi fick en verklig en fin och avkopplande dag efter mycket arbete på sitsonde och det får vi ta med oss till nästa fisketur.

 

 

 

 

Flugfiske i Villingsberg, 2010-10-11:

 

Blev fiskesugen för jag fick inte tid med det i helgen så jag tog en kompledig dag och åkte upp till Trehörnings tjärn i Villingsberg. Fin men kall morgon med nattfrost (se bild 1) och ett rikligt djurliv, tjäderhöna efter grusvägen, orrtupp vid tjärnen, rådjurs hind med 2 kid och spår efter en räv i frosten som hade bildats på landgången runt tjärnen.

 

Jag började med klass 8 spöt som det är en sjunklina på och den speciella Villingsbergs flugan men det hände inget den första timmen och denna tyngre linklassen känns i armen efter ett tag. Därför byter jag till mitt favorit spö klass 6 med flytlina, loop opti stream vilket jag tycker är perfekt lina för mitt spö.

 

Solen går upp ovanför trädtopparna och man känner värmen från den vilket ger en härlig inramning för en härlig dag här vid tjärnen.

 

Jag fortsätter att lägga ut linan mot solen som bländar mig och det känns nästan som natt fiske för jag ser inget framför mig. Men efter några kast känner jag ett motstånd i linan och jag gör ett reflex mässigt mothugg, spöet böjer sig fin båge och linan rusar ut ett antal meter. Efter några minuter drillning så ligger en fin regnbåge i min håv och dagen är räddad! Se bild 3, Regnbåge 1,23 kilo.

 

Sedan blev det lungt ett tag och jag passar då på att dricka lite kaffe och ta en smörgås med älgstek och smörstekta trattkantareller på, det går ingen nöd på mig i alla fall!

 

Provade Boobys och Villingsbergs specialen med guldskalle men ingen känning av villiga fiskar som vill ha mina flugor, därför byter jag tillbaks utgångs flugan "Villingsbergs specialaren".

 

När jag står där och fiskar av området ser jag en fisk inne vid näckrosbladen så jag lägger flugan i en liten öppning där men inget napp. Så jag lägger ut flugan längs med kanten av näckrosbladen och mot det fria vattnet, jag tar hem flugan några meter och hugget kommer explosions artat och denna fisk är starkare än förra känner jag. Den rusar ut en hel del lina jag matar in men den rusar igen och det är detta som ger en skön andrenalin kick att kämpa med en stridbar regnbåge med flugspöt. Men den ger efter tag upp och jag landar den med håven och döm av min förvåning när jag ser att den är mindre än den jag fick tidigare idag. Regnbåge 0,88 kilo.

 

 

 

 

Fiske i Arjeplogströmmarna, 2010-08-16 & 17

 

Passade på att prova strömmarna i centrala Arjeplog när jag ändå är uppe i Norrbotten men Skellefteå kraft har valt att inte släppa på vattnet vid dammarna utan har endast öppnat dom minimalt (se bild 1). Normalt är det väldiga strömmar över 50 meter efter dammluckorna men som ni ser på bilderna är det nu endast några få meter efter dammen det är forsande vatten. Därför vandrar inte öringarna från Uddjaure och upp till Hornavan för den årliga leken (fortplanta sig) i den mängd som är vid normala år. Tyvärr är detta andra året i rad som dom väljer att göra så här med ursäkten att det inte är tillräcklig mycket vatten som kommer och fyller på deras vattenreserv för att kunna leverar den mängde elektricet dom vill när det behövs.

 

Men för atergå till fisket som jag har åkt hit för är det ändå hyfsat om man ser till harrar och öringar som finns i strömmarna hela tiden, jag har fått drygt tio första dagen och dom flesta var runt 30 centimeter långa. Flugfisket är det som fungerar bäst och som jag föredrar och nymfer är det som har fungerat bäst men jag har provat på spinnfisket också med wobbler och skedrag men inget resultat.

 

Men som ni ser på på dom andra bilderna är det en storslagen natur här uppe och det är bara suga i sig och njuta att tiden när man tillbringar några dagar i Arjeplogs kommun.

 

Dag 2 bjöd på synnerligen fint sommarväder med dryga 20 grader och strålande sol och jag fortsatte med mitt fiske i Gallaströmmarna. Det var en bit att gå från bron till strömmarna med vadarbyxor på i detta strålande solsken men som fiskare är det ingenting som stoppar en när man luktar till sig en ny fiskemöjlighet.

 

Fisket var inte något att hurra över denna dag, tappade en liten under dom timmar jag var där men jag träffade en man som bor här och han kan inte minnas när det var så dåligt i Arjeplogströmmarna. Men en trevlig upplevelse fick jag med denna friska luft som är här uppe och dom fina vidderna som är runt en.

 

Kvällens fiske la jag till Vaukaströmmarna som jag tycker är ett säkert kort men idag är det en dag som det går trögt för mig, fick några öringar under halv kilot. Träffade fler där som hade samma utdelning som mig.

 

Hörde senare att man hade fått några fina öringar i strömmarna kring Bjäckas under natten, 7,6 kilo, 4 & 3 kilo skönt att höra att det är några fiskar som stiger i strömmarna fast de är få.

 

Klicka in på Fiskebilder för att se fler bilder från Arjeplogströmmarna!

 

 

 

Flugfiske i Pite älvdal, 2010-08-13

 

Jag och en kollega var uppe på Nolia mässan denna vecka och ville gärna prova på lite flugfiske en dag här uppe i Norrbottens sagolika fina fiskevatten. Därför kontaktade min kollega Björn Ingvald en fiskeguide i Älvsbyn som han hade fått tips om.  Efter det samtalet bestämde vi oss på en guidad fors färd med flugfiske som huvudmål och stor harr var något vi ville ha.

Eftersom Björns son Simon fick reda på vad vi skulle göra hoppade han på en buss från Hudiksvall och åkte med den upp till Piteå och det är en resa på cirka 60 mil, bara för att får delta i flugfisket som vi hade bokat.

 

Fiskeguiden heter Kaj Kottelin och är i från Älvsbyn och han erbjuder fiskepaket i olika vatten i Norrbotten allt för att passa fiskaren eller fiskarna. Du kan även gå in på hans hemsida Naturfiskeguiden för att läsa mer om sportfiskeupplevelserna han erbjuder.

 

Vi klev upp fredag morgon kl. 06.00 efter fyra timmars sömn för som många andra gånger kan vi inte sluta att prata fiske när vi träffas och med en lokal fiske guide är det inga undantag.

 

Efter 2 timmars bilfärd var vi framme vid Pite älvdal som ligger en bra bit in i landet närmare bestämt i Arjeplogs kommun, vi sjösatte gummibåten som den andra guiden Krister hade med sig.

 

Efter ett trögt förmiddags fiske så lossnade de lite på eftermiddagen för då kom det ett kortare hällregn med lite hagel i.  

Fick 25-talet harrar med cirka 5 stycken mellan 40-45 centimeter men ingen över kilot, tyvärr. Kan det bero på fredagen den 13,

hua jeda mig!!

 

När vi driftade med båten på sluttampen fick Simon en finare harr på cirka 45-50 centimeter (bild 5).

 

Upplevelsen var enorm med god mat och trevliga gudier (Kaj & Krister) som lärde oss en hel del tips och visade vart vi skulle lägga våra flugor för att få större chans till hugg.

Men på grund av ett högt vattenstånd var det trögfiskat i älven men vi fick i alla fall en del harr och några öringar.

 

Klicka in på Fiskebilder för att se fler bilder från Piteåälv!

 

 

 

Abborrmete i Söderhavet, Kumla 2010-08-08

 

Tidig morgon packade vi bilen och kopplade på lilla båten och for iväg till en av kalkbrotts sjöarna i Kvarntorp, Kumla.

Syftet var två, dels är man stor fiske fantast och tar varje tillfälle iakt för att få fiska men det andra var att vi ville fylla på lagret med färsk abborre till kvällens middag.

 

Vi sjösatte båten och drog iväg till den lilla vassholmen i sjön och satte på mask på kroken på våra metspön. Det nappade lite hela tiden, mest var det små mört och abborre som käkade upp vår mask. Efter en eller två timmar fick jag ett jättehugg på metspöt och det drog ner till botten och det lilla 4 meters spöt höll på gå av, efter 20-30 sekunder kom den ovilligt upp mot ytan och det var en gädda runt två kilo, oj tänkte jag hur ska det här gå?

20 sekunder senare släppte gäddan och tur var väl det, troligen satt den ytligt för ´reven gick inte av för kroken var på.

 

Ett litet tag senare fick Liselotte fick sedan ett liknande hugg och nu var det en ny gädda som ville leka lite, denna fick vi upp efter en kort men hård drillning, se bild 4.

Troligen var det någon mindre fisk på kroken som gäddan var ute efter och fastnade till sin stora förvåning på vår krok.

 

En trevlig förmiddag på Söderhavet fick vi i denna lördag med huggvilliga fiskar och gott fika som Liselotte hade gjort åt oss.

 

Bild 2 är det den största abborre vi fick, Bild 3 är en av dessa rudor vi fick, Bild 4 är gäddan som Liselotte fick på "mete".

 

Klicka in på Fiskebilder för att se fler bilder från Söderhavets fiske!

 

 

 

Flugfiske i Svarttjärn, Villingsberg 2010-07-31

 

Klev upp halv fem tiden på morgonen för att hinna med det lite tidigare morgonfisket, lätt regn och lite blåst vilket känns som en bra förutsättning för ett givande fiske idag.

 

När jag kom fram ser jag att jag glömt mina speciella flugor för P & T fiske i Villingsberg hemma vilket ger mig en känsla av förtvilan. Men jag har med mig några tradtionella flugor som reserv som blir min räddning för jag har ingen större lust att vända hem efter flugorna.

 

Startade dagen med mitt klass 8 spö med sjunklina för jag ville komma ner på botten för fiskarna söker sig ner mot dom kallare partierna under dom varma sommar månaderna. Som fluga valde jag en grön insektliknande modell men efter ett tag byter jag fluga till en större Muddler och efter ca: en timmes fiske hugger det en fisk på kroken. Den drar snabbt ut ca: 30-40 meters lina och känns väldigt stark men efter den rusningen blir det en enklare drillning tills den hamnar i håven. En fin regnbåge på 1,33 kilo och ca: 48 cm lång (se bild här under).

 

En timme senare byter jag spö till ett klass 6 för det började fresta på i kroppen med den tyngre linklassen. Och strax därefter hugger det en till regnbåge på flugan som jag då bytt till en grön Montana med guldskalle men denna kliver tyvärr av efter 5-10 sekunder kort drillning.

 

Stannar några timmar till men det kommer sol och värme på eftermiddagen så därför väljer jag att åka hem så inte fisken blir dålig!

 

 

 

 

Spinnfiske i Lorttjärn, Enånger 2010-07-15

 

Var hem till Enånger första veckan på semestern och en av dagarna provade jag lyckan i Lorttjärn.

 

Vanligtvis är den här tjärnen väldig nyckfull, ena dagen helt död, andra dagar mer aktivitet och inressant sportfiske.

Denna dag var helt otrolig, på bara 30 minuters fiske fick jag 3 fina öringar på spinnfiske med ABU Toby 10gram med färgen silver/ flash blått på samma ställe.

 

OBS! Se plasket efter en vakande storöring (bild 4 från vänster).

 

Vädret var klart med lite blåst och vattnet var hyfsat badvarmt.

 

 

 

 

Flugfiske i Ljusnan, Färila 2010-07-14

 

Ola, Thomas och jag åkte upp till Färila och för att prova harrfisket i Ljusnan.

Vattenståndet var högt och nivån ökade även under vårt fiske denna onsdag kväll vilket gör det svårfiskat i Ljusnan, därför uteblev fångsten för oss men vi fick en trevlig kväll ändå efter Ljusnan.

 

Spår efter en större älg efter stranden, se bild 2.

 

 

 

 

Pimpelfiske i Villingsberg 2010-04-05

 

Åkte åter till Sörämten i Villingsberg för att prova lyckan innan isen försvinner.

Vädret var i början lite blåsigt och snö men det avtog på eftermiddagen men fisket var trögt. Fick en abborre på förmiddagen men ädelfiskarna lyste med sin frånvaro, provade olika ställen över sjön men ingen skillnad. Eftermiddagen avtog vinden också och det kändes behagligare att sitta där ute.

 

Jag vandrade tillbaks till det stället jag fick rödingarna några dagar tidigare och tog en kopp kaffe och sista bitarna av det rökta älgkötet som jag hade med mig.

 

Efter ett tag ryckte det till i linan men inget mer hände så jag vevade upp pirken för att se om räkan var borta men den var orörd. Kanske den bet i blänket och inte var intresserad av räkan tänkte jag och bytte till mormyska spöt med upphängare för att se om det fungerade denna dag. Ganska snart var det något som drog till i linan och jag gjorde ett mothugg och snabbt kände att en fisk sitter på. När den kom upp mot hålet såg att det var en röding och efter en kort drilling kom den upp på isen.

En fin röding på 8 hg (bilden längst till höger).

 

En lyckad påskhelg på Sörämten i Villingsberg med fyra rödingar.

 

Klicka in på fiskebilder under länkar här ovan får du se fler bilder från fisket!

 

 

 

Pimpling i Villingsberg efter Röding, 2010-04-02

 

Vi har haft som stora delar av landet en väldig snörik vinter i år och därför har jag inte varit till Villingsberg och provat Rödings pimplingen förrän idag.

Dagen började med en strålande sol och därför ökade förväntningarna  till en en härlig långfredag vid Sörämten som är en av Kilbergens Sportfiskes sjöar som man planterar in röding för vinterfisket.

 

När jag kom fram till sjön var det en bil och 2 personer ute på bortre delen av isen och provade lyckan, därför började jag på vänstra sidan utan känning av fisk.

 

Mitt på dagen flyttade jag över till andra sidan. Eftersom jag inte tidigare har provat på pimpla i denna sjö, så har jag inte koll på djupkurvorna och vad röding kan tänkas gömma sig.

 

Efter ca: 20 minuter sög det till i spöt och jag gjorde ett distinkt mothugg och kände att fisken började kämpa. Drillingen varade några minuter och upp kom en fin röding på 7 hg.

Krokade av och släppte snabbt ned priken igen med en ny räka för finns det en kan det finnas fler hoppades jag på.

 

Några minuter senare sög det till rejält i spöt och nu drog denna fisk ut en hel del lina. Jag vevade in den nästan upp till borrhålet men den ville ned igen och drog ut en hel del lina igen. Jag fick upp den till hålet igen men man har lärt sig att ta det lugnt när den närmar sig hålet. Om fisken tvärställer sig precis under isen tar den spjärn mot isen och rycker sig fri från kroken.  Jag såg en stor röding och andrenalinet började då pumpa på rejält för det är troligen nytt pers. Till slut gav den upp och den gled snällt upp genom hålet och där låg den på isen, en präktig röding på 1,45 kg med den klassiska röda buken.

 

Återigen satt jag på en ny räka för att se om hans kompisar var i närheten, men det lugnade ner sig samtidigt som blåsten tilltog och ett snöblandat regn öste ned i en halvtimme. Funderade på att ge upp då jag blev blöt ock kall men när ovädret drog iväg kom solen en liten stund igen och jag fick upp tempraturen.

 

Nu var jag kaffesugen och plockade fram termosen och en smörgås och njöt av dagen ock fisket och så klart när man fikar skall dom hugga. Tappade 2 under fikat eftersom jag var sen med mothuggen men det kändes som de var ettrigare än de andra och jag funderade på om det kunde vara abborrar eller mindre rödingar.

 

Precis när jag håller på att plocka ihop för att byta plats böjer sig spöt rejält som sitter fast i ryggsäcken och jag tar tag i det och gör ett mothugg och nu är det en fisk på kroken igen. Vevar in lina men fisken drar ut igen men den ger upp ganska snart och det blev dagens minsta röding men en fin matfisk i alla fall.

 

Långfredagen 2010 kan man inte klaga så mycket över om man är en fiske fantast som jag är. Det blev en fin avkoppling här ute i Villingsbergs fantastiska fiskeområde.

 

Klicka in på fiskebilder under länkar här ovan får du se fler bilder från fisket!

 

 

 

Tisaren, 2009-11-14

 

Nu var det ett tag sedan jag var till Tisaren och provade men idag var det dags igen. Lastade på min Linder 410 med Honda 2,3hk motorn på släpvagnen och lite fiskeutrustning.

 

Morgonen är solig med lite blåst, känns perfekt för en höstfiske dag efter gädda. Som vanligt tar man med sig lite för mycket fiske grejor men man vet aldrig dom kanske behövs om något händer eller jag väljer en annan fiskeform. Som vanligt sjösätter jag båten vid Sandviksbadet, är det blåsigt stannar jag där inne i det lugnare vattnet är det lite lugnare åker jag även ut genom sundet ut i större delen i Tisaren.

 

Startade med att Jerka och efter en halvtimme fick jag den första gäddan på en Salomon slider i abborr färgen, några minuter senare högg det en till. Sedan blev det lungt så jag bestämde mig för att prova på att trolla lite och precis jag hade passerat sundet högg det på den grön/blå Zalt wobblern, krokade av och efter 50 meter igen högg det en till på samma spö. Lugnet kom åter så jag provade att kasta med Zalt wobblern efter vasskanterna fick en till efter ca: 30 minuter.

 

Blev kaffesugen och käkade lite för att få mer krafter till fisket.

Provade senare på eftermiddagen inne vid Sandviksbadet och en liten gädda kunde heller inte motstå Zalt wobblern.

 

Kom hem vid skymningen efter en hyfsad fiskedag med frisk luft, vackert väder som gör livet värt att leva.

Antal gäddor: 6 st. vikt mellan 1 - 3 kilo.

 

 

 

Enångersån, 2009-07-26 till 2009-07-29

 

Det här utspelade sig under några dagar sent i juli sommaren 2009.

 

Min bror (Ola) skickade MMS bilder på 2 fina havsöringar som han och hans son Thomas hade fångat i Enångersån som rinner förbi vårt ställe i Enånger.

 

När det kommer en hel del regn under en kort period så stiger vattennivån ganska snabbt i ån vilket havsöringen ute i havet känner av och vandrar då upp.

Nu hade min bror koll på läget och påpekade det för sin son att det kanske står en havsöring i höljan nu när vattennivån gått upp så pass mycket. Thomas gick ner och kom tillbaks efter en kort stund med en öring på 2,2kg (Bild 1) och var var väldigt nöjd.

 

Min bror hade ett möte inplanerat åkte iväg på det men omedelbart han återkom hem lite senare på kvällen så tog han fram fiskegrejorna och vandrade ner till höljan.

Ganska snart blev det ett våldsamt motstånd från draget och han kände direkt att nu är det något värre på. Han fick lite problem med drillningen för öringen ville inte lyda och trasslade in linan i stortstenen som finns mitt i höljan men av ett under så lossnade linan och öringen fanns fortfarande kvar. Havsöringen vägde 4,5kg (Bild 2) och min bror Ola var en aning nöjd som synes.

 

Efter de retliga MMS bilderna kunde inte vi göra något annat än att packa bilen och dra upp till Enånger. Vi kom upp sent lördag kväll men det hindrade inte mig att prova lyckan men inget napp eller någon synlig havsöring.

Söndagen åkte vi upp till Lorttjärn (inplanterad Öring) för att plocka blåbär när vi ändå är där uppe i Hälsingeskogarna, men, som en skadad fiskegalning följde fiskegrejorna också med. Det började regna så vi tog paus från blåbären och jag provade fiskelyckan med några kast i tjärnen och efter några kast högg en fin öring på ca: 8hg (Bild 3).

 

Vid middagstid regnade det kraftigt en stund men vid sjutiden avtog regent och jag gick ner för att se om någon öring hade sökt sig dit. Efter en havltimme kastande så ser jag en fin öring göra ett halmeters hopp i den djupa delen i höljan. Jag provar ett antal kast med vårt specialdrag men ingen känning. Jag byter till en silver/svart rappala och vid första kastet kommer ett distinkt hugg och öringen gör några hopp i luften men sitter kvar. En fin havsöring på 1,8kg blev det och samtidigt när jag kom hem kom också min bror hem med en lika stor som han hade fångat i Haga (Bild 4).

 

Sedan var det lugnt någon dag men min bror lyckades lura en till vid skol höljan som vägde runt 2,2kg.

 

Onsdag morgon planerarde vi att åka tillbaka hem till Sköllersta, men jag kliver upp tidigt för att pröva lyckan i höljan utan något resultat och vandrar efter ån ända ned till skolhöljan men inte ett hugg. Kommer hem vid halvtio tiden och Ola kommer ut och frågar

hur det gått men jag meddelar honom att nu är det väl slutfiskat för denna period.

Men hoppet är det sista som överger en fiskare så därför går jag ner till höljan utanför vårt hus igen. När jag har kastat några gånger och börjat gå ner i varv så hoppar en fin öring en bit ifrån mig och andrenalinet pumpas åter igen upp i högtryck. Efter ett par kast får jag ett hugg längs med höljan, men öringen är smartare denna gång och trasslar in linan bland buskarna så den lossnar. Skam den som ger sig, efter några kast till mitt i strömmen så blir det tvärstopp men snart börjar linan röra på sig och upp i luften hoppar öringen men denna gång går jag segrande ur striden. Havsöringen vägde 2,2 kg (Bild 3) och jag blev också rätt nöjd med dessa 4 dagar vid mitt hemställe.

 

Se fler bilder under Bild galleriet och bild mappen Enångersån 2009.

 

 

 

 

 

 

 

Bild galleri:  

 

h

 

Bilder från mina fiske-äventyr

Fiskebilder >>

 

Kontakta gärna mig:

fiske@borin.eu

 

 

Andra fiskebloggar:

 

Flugfiske fakta m.m

Flugspön.se >>

 

Fiske mest fiske

Fiske Roffe >>

 

För Fiskare av Fiskare

Fiskemagasinet >>

 

 

 

www.borin.eu• fiske@borin.eu

Borins Fiske-Blogg